Facebook

Müslüman öğrenciler, İslami konulardaki bilgilerini Sofya’da yarıştırdı

12 Eylül 2012 Çarşamba

Share this history on :
Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü 2007 yılından bu yana Milli Temel İslami Bilgiler Yarışması düzenliyor. Bu yarışmaya ülke genelinde yaz tatilinde Kur’an kurslarına giden ve başarıyla tamamlayan çocuklar katılıyor. Bu yıl 18 bölge müftülüğünde 700’den fazla Kur’an kursu düzenlendi. Yaz dönemini sadece oyun ve eğlenceyle değil, oyun ve eğlenceyi eğitimle de süsleyen öğrenciler arasında her bölgede bölgesel dini bilgiler yarışması yapıldı. Dereceye kalan yaklaşık 70 öğrenci Milli Temel İslami Bilgiler yarışmasının ön elemelerinde bilgilerini sergiledi, bunlardan 15 çocuk ise 9 eylül tarihinde Ulusal Kültür Sarayında yapılan finalde yarıştı. Güzel bir geleneğe dönüşen Sofya’daki yarışmada öğrencilere genel dini bilgiler, İslam dini, Hz. Peygamberimiz’in hayatı ile ilgili sorular soruldu ve Kur’an’dan kısa sureler okumaları istendi. Üç kişiden oluşan ve Şumen, Haskovo, Razgrad, Kırcali ve Sliven olmak üzere her bir şehri temsil eden öğrenciler, hassasiyet, pratik beceriler, hız ve hafıza ile yarıştılar. Öğrencilerin cevapları jüri tarafından çeşitli puanlar verilerek değerlendirildi. Dolup taşan salondaki çocukların heyecanı yarışmacıların heyacanından küçük değildi.
Şumen bölge müftülüğünü temsilen katılan Novi Pazar grubunun öğretmeni İsmail Şakir İsmail, kendisinin hem de öğrencilerinin yapılan bu yarışmadan mutluluk duyduklarını ifade ederek, Bulgaristan Radyosu’nun mikrofonuna şöyle konuştu:
“ Çocuklarla her yaz 2 ay Kur’an Kursları yapıyorum. 4 yıl önce başladık bu yarışmalara, ilk yılda Şumen sancağında 18’nci, bu yıl Sofya’daki yarışmada ise 2’nci kaldık Kursların amacı sadece dini eğitim vermek , Kuran okumayı öğretmek değil, onlara ana baba şevkatiyle güzel ahlakı, doğruluğu dürüstlüğü, büyüklere saygıyı, manevi değerleri, sevgiyi, saygıyı merhameti öğretmektir. Özetlemem gerekirse, ister Hıristiyan dininde olsun isters İslam dininde olsun, dinini bilen doğruyu bulmuştur demek.”
6 yıldır imamlık yapan İsmail İsmail’e nasıl imam olduğunu, nerde yetiştiğini sorduk. Novi Pazar şehrine eskiden dışardan hocaların hep gelip geldiğini, şehirde hiç bir imamın yetiştirilmediğini belirten İsmail bey kolları sıvayıp elif ba’dan başlayıp 50 yaşında hatim ettiğini ve öğrenciler yetiştirecek, yarışmalarda ödül kazandıracak kadar her yönüyle bu yola gönül verdiğini söyledi.
Yaz Kur’an Kursları ise önceden belirlenen eğitim programına göre yapılıyor. Bir Müslümanın dinle ilgili bilmesi gereken temel bilgiler “Temel dini bilgiler” başlığını taşıyan ve komisyon tarafından onaylanan, Bulgarca Türkçe olarak basılan küçük bir kitapçıktan öğretiliyor. Ders veren hocalar imam hatip lisesi ya da Yüksek İslam Enstitüsü mezunlarıdır, bazıları ise Başmüftülüğün düzenlediği eğitim kurslarını aldıktan sonra öğretmenlik yapıyorlar. Yaygın olarak kurlsarın yapıldığı yer camilerdir. Öğretmenlere cüzi bir miktarda maaş ödeniyor. Aslında bunun için gerekli eğitimi gören herkes bir Kur’an kursunu gönüllü yönetebilir.
Başmüftülük Eğitim Dairesinden sayın Hüseyin Karamolla Kur’an kursları ile ilgili şunları söyledi “Hizmet yapan hocaların maaş ödemeleri toplumun katkılarıyla yapılır. İslami Eğitim Fonumuz var, orada Müslümanlardan toplanan bütün kaynaklar dini eğitim hizmetinde kullanılır. Başmüftülükten din dersi öğretmenlerine ve Kuran kursu öğretmenlerine maaş alamayanlara bu fondan ek ödemeler yapılıyor. Çocukların dini eğitim hizmetleri, toplumun bağışladığı gelirler ile yapılır. Bu analarımızdan, babalarımızdan kalan iyi bir gelenektir. 90’lı yıllarda Kuran kurslarını dışardan gelen eğitimcilerle, yaşlı imamlarla gerçekleştirilirken, tespit edilen olumsuz durumlar neticesinde bugün durum farklı. Olumsuz durumlar yaşlı hocaların pedagoji ihtisasının olmamasından kaynaklanıyordu. Yeni düzenlediğimiz Kur’an Kurslarında bunu göz önünde bulunduruyoruz,okuldan yeni çıkan genç eğitimciler çocuklara fazla yük olmamayı gayret eden farklı bir program uyguluyorlar. Eğitimi spor faaliyetleriyle, değişik kültür etkinliklerle yürütülüyor.”
Her yarışmada olduğu gibi sevinenlerin yanında üzülenler de olur, ama kaybeden kimse olmadı bu yarışmada. Hem katılımcılar hem de Sofya’dan ve ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen izleyiciler birşeyler öğrendi. Etkinliğin açılışında konuşan Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş: “Bu yarışmada herkes kazanır, çünkü Kur’an kurslarına katılmak da bir ibadettir” sözleriyle yeni yarışmacılara kucak açtı.