545 sayfalık anket, bu yıl Kosova dışındaki bütün Güneydoğu Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere 144 ekonomiyi kapsıyor. Ankete katılan ülkeler, 12 gruba ayrılmış 100'den fazla göstergenin her birinden aldıkları puanlara göre WEF'nin Küresel Rekabet Gücü Endeksinde (GCI) sıralanıyorlar.
Bu göstergeler arasında kurumlar, altyapı, makroekonomik ortam, sağlık ve temel eğitim, yüksek öğrenim ve eğitim, mal piyasasının verimliliği, emek piyasasının verimliliği, finans piyasasının gelişimi, teknolojik hazırlık durumu, pazar büyüklüğü, iş ortamının gelişmişliği ve yenilikler yer alıyor.
2011 yılında kaydedilen yüzde 8,4'lük bir ekonomik büyüme, artan makroekonomik istikrar, daha güvenilir bir finans sektörü ve işletmelerin finansa daha kolay erişimi, Türkiye'nin GCI'de 16 sıra birden atlamasına olanak sağlayan faktörlerden bazıları olarak sıralanıyor.
Raporda, "Türkiye'nin hareketli iş sektörü, yoğun bir iç rekabetle (16. sırada) karakterize edilen büyük iç pazarından (15. sırada) önemli verimlilik kazançları elde ediyor." ifadesi yer alıyor.
Olası bir 7 üzerinden aldığı 4,45'lik toplam puanla, 70 milyonun üzerinde nüfusa sahip ülke, Kıbrıs Rum Kesimi'ni sollayıp küresel tabloda 43. sıraya sıçrayarak, bölgedeki en rekabetçi ekonomi oldu.
Bulgaristan yükseliyor
İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Profesör Türkan Dağoğlu SETimes'a verdiği demeçte, "Bu endeksin sonuçları, Türk ekonomisinin, devam eden mali kargaşa ortamında kademeli olarak dünyanın geri kalanına bir esin kaynağı hale gelmekte olduğunu bir kez daha göstermiştir." diyor.
"Bu yıl Türkiye, son on yılın en düşük işsizlik oranına ulaşmıştır, ancak bu nüfusu havacılık veya yenilenebilir enerjiler gibi rekabetçi sektörlerde faaliyet gösteren vasıflı bir insan sermayesi olmaya yönlendirmek gerekmektedir."
Dağoğlu ayrıca, Türkiye'nin sıralamasını yükseltmek için sağlık altyapısı ve sağlık tesislerine erişim alanında daha iyi sonuçlar sergileme gereğine de işaret etti.
Türkiye, bu yılki GCI'de sıralamasını yükselten dört Güneydoğu Avrupa ülkesi arasında yer aldı. Bulgaristan ve Bosna-Hersek (BH) 12'şer sıra tırmanarak sırasıyla 62 ve 88. sıraya yerleşirken, Moldova altı sıra yükselerek 87. oldu.
Bulgaristan Enerji, Ekonomi ve Turizm Bakanı Delyan Dobrev Sofya merkezli Nova televizyonuna verdiği demeçte, sıralamanın "dış yatırımcılar arasında daha büyük güven yaratacak olması nedeniyle çok önemli" olduğunu söyledi. Bulgaristan, en iyi "makroekonomik ortam" grubunda (31.), en kötü (108.) ise "kurumlar" grubunda performans gösterdi.
Setimes