Facebook

Bulgaristan Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi'nin tartışmalı adayına engel oldu

16 Kasım 2012 Cuma

Share this history on :

Yüksek İdari Mahkeme'nin eski Başkanı Veneta Markovska, Perşembe günü görev yeminini edecekti. Ancak yemin sırasında salonda bulunması şart olan Plevneliev, Markovska'nın sırası gelmeden önce törenden ayrıldı.
AFP'nin aktardığına göre Plevneliev, 'Adaylardan birinin ahlaki değerleriyle ilgili şüpheler kamuoyunda yer aldı ve ben de bu adaya, ismini temize çıkardıktan sonra görev yeminini etmesini sık sık söyledim. Bulgar vatandaşları ya da Avrupa'daki ortaklarımızın, Anayasa Mahkemesi hakimlerinin hiçbirinin ahlaki değerleriyle ilgili hiçbir şüphesi bulunmaması gerekiyor' dedi.
Markovska hakkında Bulgar basınında, iktidardaki sağcı GERB partisinin kendisini Ekim ayında mahkemeye aday göstermesinden bu yana, bazı karanlık emlak anlaşmalarına karıştığı iddiaları bulunuyordu.
Brüksel, ülkenin 2007 yılında AB'ye katılmasından bu yana Bulgaristan'ın yargı sistemindeki gelişmeleri yakından takip ediyor.
Avrupa Komisyonu sözcüsü Olivier Bailly geçtiğimiz ay Bulgar parlamentosuna, Anayasa Mahkemesi adaylarıyla ilgili yolsuzluk iddialarıyla ilgili derinlikli kontroller yapma çağrısında bulunmuştu.
Ancak parlamento Markovska'nın adaylığını, iddiaları hiç tartışmadan onayladı. Bunun ardından hem Plevneliev, hem de Başbakan Boyko Borisov Markovska'ya hakkındaki iddialara yanıt verme ya da adaylıktan çekilme çağrısında bulundu.
http://www.euractiv.com.tr