Referandumda ‘Yeni nükleer santral yapımı ile Bulgaristan’da nükleer enerji sektörü geliştirilsin mi?’ sorusuna vatandaşlardan cevap aranacak. Türkiye’de sadece Ankara ve Bursa’daki Bulgaristan diplomatik temsilcilerinde sandık açılacağı bildirildi. Sandık açılması için 31 Aralık 2012 tarihine kadar ilgili büyükelçilik veya konsolosluklara 20 dilekçe verilmesi gerekiyordu. İstanbul ve Edirne’deki konsolosluklara verilen dilekçelerin gerekli sayıya ulaşmadığı belirtildi.
GÖÇMENLER NEDEN İLGİSİZ?
Bal-Türk Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu, Türkiye'deki göçmenlerin nükleer referanduma ilgisiz kalmasını iki nedene bağlıyor. Çolakoğlu sebeplerini şöyle açıkladı: 'Birincisi, bugüne kadar Türkiye'deki göçmenler ya milletvekili ya belediye başkanı ya da cumhurbaşkanı seçimlerinde oy kullandı. Bu seçimlerde siyasi partiler ve özellikle HÖH aktif rol aldı, Türkiye'dekilerin oyunu istediği istikamette kullandırmak için... Demokratik katılımı güçlendirmekten çok bana oy ver mantığı hâkim idi. Şu an böyle bir çalışmaları yok, varsa da bize ulaşan bir durum yok. Dolayısıyla bu gelenek referanduma ilgiyi azaltıyor.
İkincisi,
göçmenlerin sorunları ve Bulgaristan'da yaşayan kardeşlerimizin sorunları devam
ediyor. En son Sayın Cumhurbaşkanı Sayın Plevneliev'e en temel sorunları BGF
olarak rapor halinde sunduk. Yani ihtiyaçların şiddeti açısından Nükleer
reaktör konusundaki oylama, ister istemez ilgi alanı dışında kalıyor. Maslow'un
ihtiyaçlar hiyerarşisinde nasıl ki, barınma ve giyinme ihtiyacını
karşılayamayan bir kimse, sinema ve tiyatroya gitmek gibi kültürel bir ihtiyacı
düşünmez, o ihtiyaç âleminde yoktur. Aynen öyle, nükleer konusunu da buna
benzetebiliriz.
Biz
yapılacak referandumun sonucunun hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
Bulgaristan’ın bu alanda bir tecrübesi olacak.'
İKTİDAR PARTİSİNDEN ‘HAYIR’ ÇAĞRISI
Öte yandan Bulgaristan’daki iktidar partisi halk oylamasında ‘hayır’ oyu kullanacağını açıkladı. Başbakan Boyko Borisov, parti üyelerine seslenerek ‘hayır’ oyu kullanmalarını istedi.
AJANS BG