Facebook

AB’de kadın sünneti ile mücadele

7 Mart 2013 Perşembe

Share this history on :

Avrupa’da yaşayan yaklaşık 500 bin kız kadın sünnetine maruz bırakıldı. Avrupa Komisyonu Dünya Kadınlar Günü kapsamında bu uygulamanın önüne geçilmesi için 15 milyon Euro yardımda bulunacağını açıkladı.
Kadın sünnetine maruz kalan Khadidiatou Diallo yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Eğlence düzenlendi,hazırlıklar yapıldı ve ertesi gün gitmemiz gerektiğini söyleyerek beni uyandırdılar. Okula gideceğimi düşünüyordum. Ancak artık büyüdüğümü söylediler. Bu sünnet anlamına geliyordu.”
Khadidiatou Diallo Belçika’da açtığı bir dernekte bu uygulamanın önüne geçmeye çalışıyor. Brüksel’de toplanan dernek başkanları özellikle orta Afrika ve bazı Güneydoğu Asya ülkelerinde yaşanan bu olaylara yönelik tecrübelerini paylaştı.
Uluslararası Af Örgütü Yetkilisi Christine Loudes durumu şöyle değerlendirdi:
“Bu sorunlarin uzun sure farkina varılamadı. Bu yüzden harekete geçilmedi. Simdi bunları konuşuyoruz, umarım bundan sonra önlem alınır.”
Avrupa Milletvekilli Raül Romeva i Rueda ise hükümetlerin olayı görmezden geldiğini söyledi:
“Önlem sorunu yok. Ancak siyasiler önlemleri uygulama konusunda isteksiz. Ve yeterince kaynak bulunmuyor. İhtiyacımız olan şey, sadece siyasilerin harekete geçmesi değil, hükümetlerin de yapılacakların yapılabilmesi için kaynak ayırması gerekiyor. Bunun ulusal parlamentolara taşınması gerekiyor.”
euronews