Facebook

Finlandiyalı Bakan: Bulgaristan ve Romanya'nın AB üyeliğinde acele ettik

6 Mart 2013 Çarşamba

Share this history on :

Finlandiya da Almanya gibi, Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen Bölgesi'ne katılımını veto eden ülkeler arasına katılacağını açıkladı. Finlandiya İçişleri Bakanı Paivi Rasanen aynı zamanda, bu iki ülkenin Avrupa Birliği'ne 'fazlasıyla kolay bir şekilde' kabul edildiğini söyledi.
Bulgar Haber Ajansı'nın aktardığına göre Finlandiya İçişleri Bakanı Paivi Rasanen, 7-8 Mart'ta Brüksel'de yapılacak AB Adalet ve İçişleri Konseyi öncesinde yaptığı açıklamalarda, iki ülkenin Avrupa Birliği'ne 'fazlasıyla kolay bir şekilde' kabul edildiğini söyledi.
Finlandiyalı YLE kanalının haberine göre Finlandiya'nın tutumu, Roman göçmenler konusundan ziyade Bulgaristan ve Romanya'nın yolsuzluk ve organize suçla yeterince iyi mücadele edememesinden kaynaklanıyor.
Rumen basınının aktardığına göre AB'ye 2007 yılında üye olan iki ülkenin Schengen Bölgesine katılmasına karşı çıkan ülkeler Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, Finlandiya, Danimarka ve Avusturya olarak sıralanıyor.
Romanya Başbakanı Victor Ponta, Schengen'e katılımlarının Konsey toplantısında oylamaya sunulması için ısrar etmeyeceklerini açıkladı.
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, hafta başında Der Spiegel dergisinde yayımlanan mülakatında, Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen'e katılımını veto edeceklerini söylemişti. Şu ana kadar iki ülkenin Schengen'e katılmasına en büyük muhalefet, serbest dolaşım bölgesine üyelik konusunu yolsuzluk ve organize suçla mücadelede kaydedilen aşamaya bağlayan Hollanda'dan geliyordu. Hollanda, iki ülkenin Schengen'e katılmasını onaylamak için, bu sorunlarla mücadelenin izlenmesine yönelik oluşturulan 'İşbirliği ve Doğrulama Takip Mekanizması'çerçevesinde üst üste iki olumlu rapor çıkmasını istiyor.
Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu ise Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen'e katılmaya hazır olduğu ve bu mekanizmanın Schengen üyeliğiyle bir ilgisi bulunmadığı görüşünde.
euractiv.com.tr