Facebook

Telekulak skandalı Boyko Borisov’a kadar uzandı

29 Nisan 2013 Pazartesi

Share this history on :

Yasadışı dinleme skandalı Boyko Borisov’a kadar uzandı. Eski Başbakan Boyko Borisov, Tarım Bakanı Miroslav Naydenov ve Savcı Nikolay Kokinov arasında yapılan görüşmenin ses kayıtları MVR’de çalışan bir subay tarafından basın merkezlerine gönderildi. Olayın ardından Sofya Şehir Savcısı Nikolay Kokinov istifasını sundu. Görüşmede, Naydenov’a yöneltilen suç iddiaları, MVR’deki ses kayıtları, Kokinov’un savcılar tarafından suçlandığı Borisov’a iletiliyor. Sözkonusu ses kayıdının, Savcılığın İçişleri Bakanlığı’nda yasadışı dinlenmelerin yapıldığı iddia edildiği gün çekildiği belirtildi. Ortaya çıkartılan yeni ses kayıtları konusunda değerlendirme yapan Borisov, ülkede MVR’ye benzer farklı bir yapının bulunduğunu ve bu yapının Stanişev’e çalıştığını iddia etti. Borisov, “Bu kişilerin saygısızlığı ve alçaklıkları o kadar ileri gitmiş ki, beni evimde dahi dinliyorlar. Eğer, Miro’nun GERB’e karşı birşey yapacağını bilseydim ne evime davet ederdim, ne de kendisiyle konuşurdum” şeklinde konuştu. Borisov, savcılığın dinleyen kişileri ortaya çıkarmasını istedi. Boyko Borisov ortaya çıkartılan ses kayıtlarının gerçekliği hakkında yalanlama yapmazken Kokinov ise Sofya Şehir Savcılığı görevinden istifa etti.
Eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov ise Boyko Borisov, Nikolay Kokinov ve Miroslav Naydenov’u dinleme emrini vermediğini söyledi. Bir televizyon kanalında konuşan Tsvetanov, şu ana kadar tüm yaptıklarında yasalar dışına çıkmadığını söyledi. Tsvetanov, yasadışı dinlemelerin sorumlularının Sergey Stanişev, İvan Kostov, Aleksey Petrov, Emil Dimitrov ve tüm geçiş süreci olduğunu savundu. Yasadışı dinlemelere izin vermediğini kanıtlamak için çocuklarının üzerine yemin ettiği söylentilerini de reddeden Tsvetanov, “Akşam eve döndüğümde çocuklarımın yüzlerine bakabilmem için Tsvetan Tsvetanov kimseye yemin etmedi ve etmeyecek.” dedi. Eski İçişleri Bakanı, muhalefetin seçimleri GERB’in kazanacağını bildiği için partinin yüzü olan Tsvetan Tsvetanov’u üzerine geldiklerini dile getirdi.
Miroslav Naydenov, GERB partisinden ihraç edildi
GERB partisi yönetim kurulu, kabinedeki tüm bakanların dinlendiği yönündeki açıklamasının ardından eski Tarım Bakanı Miroslav Naydenov’u partiden ihraç etti. Naydenov özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ‘Borisov’ hükümetinde görev yapan tüm bakanların MVR tarafından takip edildiklerini ve dinlendiklerini ve bunun Başbakan Yardımcısı Tsvetan Tsvetanov’un bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini savunarak Tsvetan Tsvetanov’un siyasi arenadan çekilmesini istedi. Miroslav Naydenov’a göre, yasadışı dinlemenin asıl hedefinin, tüm bakanların tutumlarına birer profil yaparak, yönetimde iken daha rahat kontrol edilmelerini sağlamak, işe yaramadıkları halinde de bu profiller kullanılarak görevden daha kolay uzaklaştırilmalarını sağlamak olduğunu kaydetti. Naydenov buna örnek olarak eski Ekonomi Bakanı Trayço Traykov’u gösterdi. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in de bu durumdan haberdar olduğunu ifade eden Naydenov, geçici hükümet kurulmadan önce kendisi ile görüştüğünü ve konuşmaya girmeden önce telefonlarını yan odaya bıraktıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı ile tarım konusunda görüşemeler yaparken arka fon oluşması için televizyonu da açtıklarını belirten Naydenov, bu durumun normal olmadığını vurguladı.
Boyko Borisov: Tsvetanov’un istifasını istemeyeceğim
Eski Tarım Bakanı Miroslav Naydenov’un yaptığı çarpıcı açıklamalara GERB lideri Boyko Borisov’un cevabı gecikmedi. Konuyu değerlendiren Borisov, Tsvetan Tsvetanov’un istifa etmesini istemeyeceğini açıkladı. Borisov, İncil’den bazı sözleri örnek göstererek, cezalandırılmayan iyiliğin kalmadığını ve bu suçun Tsvetanov’un personel suçu olduğunu kaydetti. Tsvetanov’un partinin lokomotifi durumda olduğunu söyleyen Borisov, kendisinin parti için ve herkes için çok önemli bir kişi olduğunu vurguladı.
ZAMAN.bg