Facebook

HÖH Şumen, Tırgovişte, Razgrad, Kırcali ve Silistre'de birinci parti

13 Mayıs 2013 Pazartesi

Share this history on :
Bulgaristan'da dün yapılan genel seçimde kullanılan oyların yüzde 96'sı sayıldı. Boyko Borisov'un partisi yüzde 30,7 oy ile birinci parti olurken, ardından gelen Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) yüzde 27'de kaldı.
Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 10,6 aşırı milliyetçi parti Ataka yüzde 7,4 oy alarak parlamentoya giren diğer partiler oldu.

GERB partisi 98, BSP 86, HÖH 33, Ataka 23 milletvekili ile parlamentoda temsil edilecek.

Korman İsmailov'un partisi Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ise yüzde 2'nin altında kalarak meclise giremedi.
Kesin sonuçların verilebilmesi için yurtdışından gelen oyların da dahil edilmesi gerekiyor. Yetkililer, dışarıdan gelecek oyların birkaç sandalyelik değişikliğe yol açabileceğini belirtiyor. Yurtdışında kullanılan oyların yüzde 56'sı sayılırken HÖH yüzde 41 ile birinci çıktı. GERB yüzde 25, HŞHP ise yüzde 7 oy aldı.

GERB BASIN TOPLANTISI DÜZENLEMEDİ

Birinci parti GERB basın toplantısından vazgeçti, ikinci parti BSP'nin Başkanı Sergey Stanişev ise gazetecilere açıklamada bulundu. Değişim için gereken oy oranına ulaşamadıklarını itiraf eden Stanişev, Borisov'dan hükümet kurma görevini kabul etmemesi ve zaman kaybına yol açmamasını istedi. Üçüncü ve dördüncü gelen partilerle acil olarak müzakere başlatacaklarına değinen Stanişev, pazarlık yapma zamanı olmadığını ülkenin istikrarlı bir hükümete ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

MESTAN: SEÇİMLERDE HÖH İÇİN SÖYLENEN 2 EFSANE YOK OLDU

Basın toplantısında konuşan HÖH Başkanı Lütvi Mestan, acil olarak istikrarlı bir hükümetin kurulmasının şart olduğunu vurguladı.

Yeni hükümetin GERB dışındaki partiler tarafından kurulması gerektiğini savunan Mestan, "Kurulacak kabinenin parlamentoda milletvekilleri olmayan insanların çıkarları da gözetilmesi gerekiyor." dedi. GERB ile kesinlikle koalisyon ortağı olmayacaklarını aktaran Mestan, seçimlerde HÖH için söylenen iki efsanenin gerçek olmadığının anlaşıldığını söyledi. Mestan, "HÖH'ün etnik parti olmadığı belli oldu. Partimiz, Avrupa yolundan yürüyen ve etnik olmayan bir oluşumdur. Oylamada ayrıca seçimlerin Kırcali'ye yurtdışından gelen otobüslerle kazanıldığı efsanesi de yok oldu, çünkü bugün gördüğünüz gibi gelen otobüs falan yoktu"sözlerine yer verdi.

HÖH 5 İLDE BİRİNCİ PARTİ OLDU

Açılan yüzde 100 sandıklara göre HÖH Şumen, Tırgovişte, Razgrad, Kırcali ve Silistre'de birinci parti oldu.
Şumen'de HÖH halkın yüzde 28,55 oyunu alarak bölgede birinci parti oldu. HÖH'ü 25 bin kişi destekledi. Tırgovişte'de HÖH oyların yüzde 37'sini aldı.

Razgrad'da halkın yüzde 46,6'sı HÖH'e, yüzde 17'si GERB, yüzde 16'sı BSP'ye oy verdi. HŞHP için ise bölgeden yüzde 5 oy kullanıldı. Razgrad'da 28 bin oy alan HÖH, 2009 genel seçimlerde kendisine verilen oyların üçte ikisini alabildi.

Kırcali'de yaklaşık 78 bin kişi oy kullandı.Katılım oranı ancak yüzde 36'ya ulaşırken, HÖH'ü 46 bin, GERB'i 12 bin, BSP'yi 9 bin, HŞHP ise 3 bin kişi destekledi. Bu şekilde oyların yüzde 60'ını alan HÖH, ikinci olan BSP'ye (yüzde 16) büyük fark attı.

Silistre'de kesin sonuçlara göre HÖH yüzde 27,89 birinci, BSP yüzde 26,20 ile ikinci gelirken, GERB yüzde 22,6 ile üçüncü oldu. HŞHP yüzde 4,7 oy alabildi.

2009'daki parlamento seçimlerinde HÖH 610 bin oy (yüzde 14) almıştı.


CHA