Facebook

Yeni hükümeti oluşturma çabaları son safhasına girdi

27 Mayıs 2013 Pazartesi

Share this history on :
Hükümet oluşturma yetkisi kendisine 23 Mayıs’ta verilen Bulgaristan için koalisyonunun başbakan adayı Plamen Oreşarski, sayılı günler içinde bir dizi görüşmede bulunarak kabinesini kurmayı başardı. Yeni hükümet, Parlamento’da Salı günü oylanacak. Başbakan adayı Oreşarski, mümkün olduğu kadar çok ilgili siyasi oluşumla danışmalarda bulunmak yönünde çaba sarfetti. Plamen Oreşarski, Parlamento’da temsil edilen milliyetçi parti “Ataka” ve meclisin dışında kalan “Vatandaşlar için Bulgaristan”, VMRO ve “Halkın sesi” ile kabine üyelerini açıklamasına saatler kala bile görüşmeler yaptı.
Görüşme katılımcılarının konu ile ilgili açıklamaları ne kadar temkinli olsa da bazı önemli hususları ortaya koydu. Hükümet, Bulgaristan’a özgü olan kota prensibine göre kurulu olmayacak. Başbakan adayı, hükümetin kurulmasında izlenen esas ilkenin uzmanlık olacağını ve ilgili alanda uzman olmayacak hiçbir bakanın olmayacağına dair teminat verdi.
Plamen Oreşarski, hükümetin yapısını ve üyelerini tek başına belirlediyse de sonra kabineyi Sosyalist Partisi Ulusal Kurulunun onayına sundu. Hükümet üyeleri ve programı ile ilgili son söz, ülkedeki en büyük sol siyasi güçtedir. 
Hükümetin oluşturulmasına dair görüşmelerde tekellerle mücadeleye yönelik adımlar görüşüldü. Yeni iktidar, Boyko Borisov hükümetinin cep yakan elektrik faturaları ve ülkedeki tekellerin iktidarına karşı düzenlenen toplu gösteriler üzerine istifa ettiğini göz ardı edemez. Düzenleme organlarının güçlendirilmesi ve sadece tekellere karşı değil, kartellere karşı da yönelik olan mevzuat konusunda görüşmeler yapıldı. Sağlık sektöründe acil reformun gerektiği ve iş çevrelerinin idare ve bürokrasinin uyduladıkları haraç ve keyfiyetten kurtarılması gerektiğine dair uzlaşma sağlandı. Yeni hükümet yoksul vatandaşların elektrik ve merkezi ısıtma faturaları ödemeleri ile ilgili desteklenmesi için bütçeden 200 milyon leva tahsis etmeyi, geçici istihdam yaratmayı ve annelere sağlanan desteği artırmayı düşünüyor. Bütün bunlar aslında toplu protestolar sırasında ileri sürülen taleplerdir.
Bu arada yapılan görüşmeler, ciddi sorunların mevcut olduğunu ortaya koydu. Sosyalistler ve Hak ve Özgürlükler Hareketi arasında vergi politikasına ilişkin ciddi görüş farklılıkları vardır. Hareket yüzde 10’luk düz verginin korunmasını istiyorken sosyalistler, vergi matrahının alınan gelire göre diferansyel olmasından yanadır. DPS Bulgaristan’da 2. nükleer santralin kurulmasına karşı iken sosyalistler aynı görüşü paylaşmıyorlar. “Ataka” partisi ile de görüş ayrılıkları vardır. Ataka, hükümeti değil, yönetim programının maddelerine destek vereceğini iddia etmeye devam ediyor. Bu ayrılıkların nasıl giderileceği ve bu durumun sırf kabinenin değil, Parlamento’nun da çalışmalarına nasıl yansıyacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. 
BNR