Facebook

Ramazan Türkiye ve Balkanlar'ı bir araya getirdi

25 Temmuz 2013 Perşembe

Share this history on :
Bir Türk kervanı Ramazan boyunca Balkanlar'ı gezerek iftar sofralarında dostluğu pekiştiriyor.
İslamın kutsal ayı Ramazan boyunca dayanışma ve kardeşlik ruhunu canlı tutmak amacıyla, İstanbul'daki Bayrampaşa Belediyesi Balkan ülkelerindeki vatandaşlar için gezici iftar sofraları düzenliyor.
Bereket Konvoyu adı verilen dört kamyon, dört minibüs ve iki otobüs, bu Ramazan'da 5 bin kilometre yol yapacak. Konvoy, bölgedeki Müslümanlara ortak tarih, kültür ve kardeşliklerini hatırlatmak amacıyla birlikte iftar açtırarak bir araya getiriyor.
Konvoyun güzergâhı Hırvatistan, Bosna-Hersek (BiH), Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ ve Makedonya'yı kapsıyor. Her gün, 70 kişilik bir personel yaklaşık 3 bin kişiye iftar yemeği hazırlıyor.
İstanbul'daki Bayrampaşa Belediyesi 2005 yılından beri 100'den fazla şehri ziyaret etti ve 700 binden fazla kişiye iftar yemeği sağladı. Konvoy, Türkiye'deki yardımsever işadamları ve vatandaşlar tarafından destekleniyor.
"Kardeşlik Sınır Tanımaz" sloganı altında yürütülen etkinlik, Ramazan ayı boyunca insanları bir araya getirerek Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki dostluk ilişkilerini pekiştiriyor. Bayrampaşa Belediyesi sözcüsü Aziz Kurt SETimes 'a verdiği demeçte, Bereket Konvoyunun amacının Balkanlar ve Türkiye arasındaki dostluğa katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Kurt, "Bu proje ile amacımız Balkanlar ile Türkiye arasında tarihten süzülüp gelen bağları güçlendirmek, Balkan-Türkiye kardeşliğine katkı sağlamak. Çünkü bizim oralarda yaşayan çok sayıda Müslüman ve Türk kardeşimiz var ve bizim gibi Ramazan’ı doya doya yaşayamıyorlar, o manevi tadı tattırmak, kardeşliğimizi,birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek için bu projeyi yıllar önce başlattık." dedi.
Kurt, dini, milliyeti veya ırkı ne olursa olsun, Balkan vatandaşlarının Bereket Konvoyu hakkında olumlu yorumlarda bulunduğunu söyledi.
“Geçmişte bu coğrafyada yıllarca onca savaş gördükten sonra bu sofralarda özlemini çektikleri barış ve huzuru bulduklarını söylüyorlar. Bir anlamda manevi olarak onların biraz olsun yaralarını sarmış oluyoruz.”
Sırbistan'ın Müslüman yoğunluklu bir bölgesi olan Novi Pazar'ın Belediye Meclis Üyesi Seadetin Mujezinoviç SETimes 'a verdiği demeçte, bu tür projelerin Türkiye ve Balkan halklarını birleştirmenin yanı sıra önyargıları da aştığını söyledi.
SETimes'a konuşan Mujezinoviç, "Novi Pazar, gayrimüslimlerin de yaşadığı çok ırklı bir bölge olmasına karşın, iftar boyunca İslam yardımseverliği hakkında daha fazla bilgi edindikleri ve özellikle Ramazan'da yiyecek paylaşmak çok önemli bir şey olduğu için, hepsi bu iftar konvoyunu çok seviyor, destekliyor ve keyfini çıkarıyor." dedi.
Mujezinoviç, Sırbistan ile Türkiye arası ilişkilerin çeşitli üst düzey resmi ziyaretler ve anlaşmalar sayesinde zaten iyi olduğunu, ancak iftar kervanı gibi faaliyetlerin de ikili ilişkileri ilerlettiğini sözlerine ekledi.
Ankara'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'ndan (USAK) Balkan uzmanı Muzaffer Kutlay'a göre, bu tarz girişimler devletlerarası ilişkilerin nufüz etmekte zorlandığı sivil inisiyatifler.
SETimes'a konuşan Kutlay, "Özellikle Ramazan dönemi gibi ortak kültürel kodlar üzerinden toplumun kılcal damarlarına ulaşma potansiyeli vardır." diyerek şöyle devam etti: "Her ne kadar tek başına ülkeler arasındaki siyasetin ana seyrini değiştirmeye yetmese de, toplumlar arasında yeni temas noktalarının sağlanması açısından ihmal edilmemesi gereken bir boyuttur."
Saraybosna Üniversitesi öğretim üyesi ve Saraybosna'daki Doğu Çalışmaları Enstitüsü araştırma görevlisi Amina Siljak-Jesenkoviç için, iftar yemekleri "en geniş halk kesimiyle" iletişimi ilerletiyor.
Evans Drishti, Arnavutluk'un kuzeybatısındaki İşkodra kentinde, Türkiye ile Arnavutluk arası ilişkileri hızlandırma alanında faaliyet gösteren İstanbul Türk Derneği'nin Başkanı. Arnavut vatandaşı olan Drishti, 2005 yılından beri Bereket Konvoyu iftarlarına katılıyor.
SETimes'a konuşan Drishti şunları söyledi: "Bu konvoy, kardeşliğin sınır tanımadığını gösteriyor. Her yıl, İşkodra'nın ana meydanında iftar açıyoruz. Bu bölge yarı Müslüman, yarı Hristiyan nüfusa sahip olma özelliği taşıyor ve bu da iftarları çok daha önemli kılıyor."
Setimes