Facebook

“Ardinski Povei” /Eğridere Esintileri/ kitabı yayınladı

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Share this history on :
Bulgarca “Ardinski Povei” /Eğridere Esintileri/ başlığı altında 17 ve 18 Mayıs 2012 tarihlerinde bu yıl üçüncü kez Rodop kasabasında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Bratsvo /Kardeşlik/ Edebiyat Forumuna adanmış bir derleme kitabı çıktı. Bulgarca ve Türkçe olarak iki dilde basılmış edebi belgesel kitabı Ardinolu gazeteci ve şair Saffet Eren tarafından derlenmiştir. Kitabın editörlüğü de ona aittir.

Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat, kitabın önsözünde, “Ardino’nun markası haline gelmiş Uluslararası Bratstvo Edebiyat Forumu hayatta bir adım önden gitmek demektir” diye belirtmiştir.

Bulgaristan Yazarlar Cemiyeti Başkanı Nikolay Petev ise bu edebiyat forumunu Birleşmiş Avrupa’da hiç kimsenin aklına gelmemiş olan insan ruhunun “arıtma tesislerine” duyduğu bir gereksinim olarak görüyor.

“Ardinski Povei” kitabında Atanas Kapralov, Voymir Asenov, İvan Esenski, Kameliya Kondova, Mümün Tahir, Naci Ferhadov, Petar Vasilev, Halid Dağlı, Dimitru Yon ve başka yaratıcıların eserlerine yer verilmiştir. Kitabın Türk Dilindeki kısmında Ardino’ya adanmış eserleri olan yaratıcılar yer almış. Onların arasında Ahmet Emin Atasoy, Esad Bayram, Hilmi Haşal, Müslim Çelik, Mehmet Çavuşoğlu, Nahit Kayabaşı, Selahattin Yolgiden, Turgay Fişekçi, Yaşar Miraç gibi isimler dikkat çekmekte.
Tüm bu yaratıcılar bundan önceki iki yılda yapılan Uluslararası Bratstvo Edebiyat Forumuna katılmışlardır.

Kitapta artık gerçekleşmiş olan kültürel etkinliklerden kareler yansıtan belgesel fotoğraflara da özel bir yer ayrılmış. Uluslararası Bratstvo Edebiyat Forumu Organizasyon Komitesinden, “Yılın en güzel ayındaki iki günde Ardino kasabası kardeşliğin ve insan ruhunun temizliği arenasına dönüşecek. Bu yılki Bratstvo forumunda her bir kültürel girişimde olduğunun tam aksine yaratıcıların maksimum halka yakın olmalarını sağlayacağız” diye paylaştılar. Bu defa foruma davet edilen şair ve yazarların, gruplara ayrılarak Ardino’dan başka, Byal İzvor, Jıltuşa, Padina, Borovitsa ve Gorno Prahovo gibi daha büyük yerleşim yerlerinde ardı sıra görüşmeler yapmaları planlanmıştır.

Kırcaali Haber