Facebook

Spiegel'in listesinde Ataka ve VMRO yer almadı

11 Eylül 2012 Salı

Share this history on :
Alman Der Spiegel dergisi, Euro krizinde yangına körükle giden ve Avrupa'da hararetli tartışmalara yol açan, 'Avrupa'nın en tehlikeli 10 politikacısı' başlıklı bir liste hazırladı. Listede yakın zamanda Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını savunan ve bu yıl katıldığı bir karnavalda girdiği 'punk' kılığı ve üstünde 'Benim için 1 Euron var mı?' yazılı tişörtüyle herkesi şaşırtan Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder de yer aldı. Derginin hazırladığı listede, Bulgaristan'dan Ataka ve VMRO partileri yer almadı.

Spiegel'in yayınladığı dosyada, eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'den Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen'e kadar pek çok Avrupalı politikacının, iç siyasette puan kazanmak için ucuz popülizme başvurduğu ve konuyu fazlaca basite indirgeyerek Euro krizini derinleştirdiği belirtildi.
Dosyada Yunanistan anamuhalefet partisi Radikal Sol Cephe (Syriza) lideri Aleksis Tsipras hakkında, kemer sıkma politikalarından vazgeçme yönündeki baskıları sebebiyle 'Avrupa'daki en tehlikeli adam' denildi.
Geçtiğimiz hafta 'Atina'nın, Euro Bölgesi'nin dişlerini gösterebilmesi için bir örnek olması gerekiyor. Yunanistan yıl sonuna kadar Euro Bölgesi'nden ayrılmalı' diyen Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder de yer aldı. Avrupa Parlamentosu'nun, Yunanistan'a yapılan desteğin kesilmesini savunan üyesi Timo Soini de listeye girmeyi başardı.
Silvio Berlusconi ve Marine Le Pen, kendi para birimlerine dönmeyi savunmaları sebebiyle listeye girdi.
Le Pen'in yanı sıra Avusturya Özgürlük Partisi lideri Heinz-Christian Strache'ye de abartılı açıklamaları sebebiyle listede yer verildi. Le Pen, 'Avrupa Komisyonu, bir çeşit Avrupa Sovyetler Birliği yaratmanın son aşamasında' derken Strache, 'ESM, yalnızca devletimizi değil, demokrasi ve anayasamızı da yok edecek' şeklinde konuşmuştu.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy hakkında 'ıslak halı kadar karizması var' diyen İngiltere Bağımsızlık Partisi lideri Nigel Farage da listeye girmeye hak kazanan popülist liderler arasında oldu.
İslam ve göçmen karşıtı görüşleriyle tanınan Özgürlük Partisi (PVV) lideri Hollandalı siyasetçi Geert Wilders hakkında da 'pek çok popülist için bir rol modeli' denildi ve Wilders'in, oy kazanabilmek için AB karşıtlığına soyunduğu kaydedildi. Wilders de Berlusconi ve Le Pen gibi ülkesinin ulusal para birimine dönmesi gerektiğini savunuyor.
Spiegel, sıraladığı siyasetçilerin ateşle oynadığını ve tüm Avrupa projesi için bir tehlike oluşturabileceğini yazdı. Alman dergi, bunu yalnızca kendi çıkarları için, oy kazanabilmek için yaptığı ve bunu da birleşik bir Avrupa pahasına yaptığı yorumunda bulundu.