Facebook

KOSOVA TÜRK GAZETECİLER DERNEĞİ'nden KINAMA

1 Nisan 2013 Pazartesi

Share this history on :

Kosova Türk Gazeteciler Derneği (KTGD) olarak, Neonazi cinayetleriyle ilgili 17 Nisan’da Almanya’da başlaması beklenen davaya Türk medyası temsilcilerinin, doğrusu meslektaşlarımızın hangi gerekçeyle olursa olsun, alınmamasını kınıyoruz.
Almanya kamuoyu gibi, dünya ve özellikle Türk kamuoyunun söz konusu cinayetlerle ilgili yargı süreci hakkında kaynaktan, doğru ve anında bilgi edinme hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle de Almanya yetkililerinin gerekçesi her ne olursa olsun Türk basın temsilcilerinin söz konusu davayı izlemelerine olanak yaratacaklarına inanıyoruz.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne imzasının koyan Alman Hükümetinin, tarihinde ifade özgürlüğünün olmayışının neye mal olduğunu hatırlayarak, ifade özgürlüğünün demokrasideki önemini daha iyi anlaması gerekir.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin, demokrasi, barış ve adalet likirlerine ve, bunlar temelinde, toplumumuzda yaşayan insanların haklarına ve temel özgürlüklerine saygıya olan derin inancınm en somut ifadesidir.
Sözleşmenin ifade özgürlüğü bölümünde, herkesin görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahip olduğu, bu hakın ise, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın, haber veya fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerdiğine dikkat çekiliyor.
KTGD ayrıca, Marta ayında, 7 yaşında bir çocuk ve 3 büyüğün ölümüne, çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açan Bacgnang ve Köln’deki yangınlardaki gibi, Almanya’da son dönemde Türklerin yaşadıkları binalarda artan yangın olaylarından duyulan üzüntüyü ifade etmekte, Alman hükümetinin bu tür olayları önlemesi gerektiğini, belirtiyor.

KTGD Yönetim Kurulu