Facebook

“Sınırsız Şeffaflık” birliği seçimleri nasıl izleyecek?

27 Nisan 2013 Cumartesi

Share this history on :


“Sınırsız Şeffaflık” birliği, 12 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak erken genel seçimler için seçim sürecinin yol haritasından faydalanacaktır. Bu, izleme ve değerlendirme için yeni bir mekanizmadır. Seçim sürecinin yol haritası, seçimlerin hazırlanması ve yapılması ile ilgilenen kurumların bütün seviyedeki kilit çalışmalarını tarif etmektedir. Bu temelde kurumların çalışmalarının ve bütün seçim sürecinin objektif değerlendirilmesi yapılabiliyor. Seçim sürecinin yol haritası, erken uyarı sistemi olarak da kullanılacaktır. Bunun amacı, kurumlar ve seçime katılımcılar üzerindeki etkili vatandaş kortrolü vasıtasıyla seçim sürecinin şeffaflık ve dürüstlük prensiplerine uyulmasının ve seçimlerin yasa ve usluslararası demokratik standartlara göre yapılmasının garantilenmesidir.
12 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak seçim sürecinin yol haritasıyla izleme, bu yılın Mart ayında başladı. Seçim sürecinin yol haritası, “Sınırsız Şeffaflık” birliğinin Serbest, Dürüst ve Demokratik Seçimler İçin Kamu Sözleşmesi izleme mekanizmasının eki sayılıyor. Söz konusu Serbest, Dürüst ve Demokratik Seçimler İçin Kamu Sözleşmesi, “Sınırsız Şeffaflık” birliği, 32 sivil toplum örgütü ve ana siyasi güçler tarafından imzalandı. 

Seçim sürecinin yol haritası, seçimlerin dürüstlüğü için ne gibi garantiler veriyor? 
“Sınırsız Şeffaflık” birliği yönetim kurulu başkanı Doç. Dr. Ognyan Minçev’e göre garantiler, vatandaşlık baskısının verdiği imkanların sınırları içerisindedir, çünkü sivil toplum örgütlerinin siyasi güçlerin elinde bulundurduğu mekanizmaları yoktur.
Doç. Dr. Ognyan Minçev, şunları belirtti: “Bizim garantilerimiz, yaptıklarımızın vatandaşlar tarafından desteklendiği kadar güçlüdür. Kurumların modernizsyonu adını verdiğim süreçte büyük tecrübemiz vardır. Mahkeme idaresi, belediye idaresi ve devlet iktidarının bütün seviyeleriyle çalıştık. Belli projelerde bu kurumların çalışmalarının iyileştirilmesi için araştırmalarımızı tanıttık. Ancak garantiler kurumların kendilerinden alınıyor. Vatandaşlık baskısı da, bu kurumların böyle garantiler vermeleri için sorumluluk hissini uyandırmalıdır.” 

Bulgaristan Radyosu’na demeç veren “Sınırsız Şeffaflık” birliğinden uzman Doç. Antonii Gılıbov, bu amaçla bütün seçim süreci üzerinde devamlı ve güçlü vatandaşlık baskısı ve kontrolü gerekli olduğunu belirtti.
Doç. Antonii Gılıbov, şunları da açıkladı: “Bu, siyasi partiler için öncelik değildir. Bunu net bir şekilde söylüyorum. Sivil sektördeki çabalare ve geleneklere bağımsız olarak eğer bu sadece siyasi partilere bağlı olsaydı onlar vatandaşları bilgilendirmek için gerekli çabayı sarfetmezdi. Siyasi partiler insanlara nerede ve nasıl oy kullanıldığını, ismini seçim listelerinde nasıl yoklayacağını, seçim sandığının nerede bulunduğunu, neler yapmaları veya neler yapmamaları gerektiğini açıklamıyor. Bulgaristan’daki siyasi partiler sadece olası seçmenleriyle konuşmaya çalışıyor. Onlar bu işi vatandaşların çıkarına yapmıyor. Onlar, seçim süreci için ortak bilgi vermiyor, oy kullanmanın anlamı ve gereksinimi için bilgi vermiyor. Bu, Bulgaristan’ın siyasi ortamının olumsuz bir yanıdır. Siyasetçilerimiz, ortak sivil işi iyi yaparlarsa kendi parti işinin de iyi gideceğini öğrenemedi. Bu bağlamda daha büyük vatandaşlık baskısı uygulanmalı mı soru işareti ortaya çıkıyor. Bunun cevabı kesinlikle evet. Bu her gün sarfetmemiz gereken bir çaba.
 Bunu demokrasi gerektiriyor. Demokrasi, bir defa anayasada ve yasada yer aldıktan sonra kendiliğinden çalışan bir şey değildir. Demokrasi, vatandaşların enerjisiyle çalışıyor. Eğer vatandaşlar haklarını ve özgürlüğünü savunmaya hazır değilse onları kaybedecektir.” 
Erken seçimler için özel mevzuat olmadığı için “Sınırsız Şeffaflık” birliği, seçim sürecinin izlenmesinden sonuçları her hafta tanıtacak. Doç. Antonii Gılıbov’un sözlerine göre sonraki seçimler için nihai değerlendirme ve tavsiyeler, seçim gününün sonunda verilecek. 
BNR