Facebook

Bulgaristan'ın milli marşını kim yazdı?

27 Nisan 2013 Cumartesi

Share this history on :

Milli marşımız çalınırken gözleri bir kere olsun yaşlanmayan vatandaş yoktur herhalde. Milli marşımızın vatan sevgisi dolu güftesini ve bestesini, bilim adamı, şair ve etnografya uzmanı olan Tsvetan Radoslavov’a borçluyuz. Tsvetan Radoslavov’un doğumu üzerinden 150 yıl münasebeti ile Bulgaristan Bilimler Akademisinde bugünlerde düzenlenen teşhirde resimler, nesneler, notalar ve tuvaller gözler önüne serildi.


Yurdu öven en samimi sözleri nesillere bırakan Tsvetan Radoslavov’un hayatını Bilimler Akademisi katındaki Tarihi Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Tsvetana Veliçkova anlattı.
20 Nisan 1863 yılında Sviştov şehrinde doğumlu olan Tsvetan Radoslavov Hacidenkov, Uyanış devrinde saygınlık kazanan ailelerin soyundandır. 1871’de şehrin önde adamı olan Tsvyatko Radoslavov tarafından evlat edinildi. Tsvyatko Radoslavov, devrimci ve Uyanış devri eylemcisi olan Georgi Rakovski’nin fikirdaşı ve vatansever ile hayırsever Evlogi ile Hristo Georgiev kardeşlerinin yardımcısıdır.
Tsvetan Radoslavov’un genç yaşta aldığı eğitim aile ortamından etkilendi. 
“Tsvetan Radoslavov o dönemde en prestijli okullardan biri olan Viyana Klasik Lisesinde okudu. Daha sonra ise Prag ve Leipzig üniversitelerinden mezun oldu ve tarih, Islavistik ve feslefe eğitimi aldı. 1898 yılında ise Leipzig’te ünlü filozof ve öğretmen olan Vundt’un yanında doktora yaparak “felsefe doktoru ve güzel sanatlarda master” ünvanını kazandı ” diyor Tsvetana Veliçkova.
Tsvetan Radoslavov, ansiklopedik kişiliği ile bilim ve kültürümüzde aydın bir iz bıraktı. Radoslavov en çok daha sonra “Mila Rodino” adını taşıyan milli marşımıza dönüşen “Gorda Stara Planina” şarkısının müellifi olarak tanınmaktadır.
Milli marşımızın hikayesini yine Tsvetana Veliçkova’dan dinleyelim:
“Şarkı ilk defa 1895’te yayınlandı. Zamanla popülaritesi artan şarkı, gayri resmi milli marş haline geldi. Geçen yüzyılın sonunda Sviştov şehrinden anlatılan efsaneye göre şarkı, ün,versiteli olan Radoslavov’un 1885 Sırp-Bulgar Savaşında gönüllü olarak kayıt yaptırmak üzere yurda dönerken vapurdan Bulgar kıyısını gördüğü sırada duyduğu ilhamla yazıldı. ”
1964’de sosyalist Bulgaristan’da şarkı, şairler Georgi Cagarov ve Dimitır Metodiev tarafından düzenlendi. Halk Meclisinin onayladığı şekli ile ilk defa 9 Eylül 1964 yılında söylenen “Mila Rodino” şarkısı, Bulgaristan’ın milli marşı oldu.

Tsvetana Veliçkova
BNR