Facebook

Facebook'ta "Türkçeye EVET" çağrısı

6 Haziran 2013 Perşembe

Share this history on :
Bir grup Türk karşıtı Bulgar milliyetçisinin "Okulda Türkçeye hayır" sayfasını açması üzerine tepki olarak Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) adına "Türkçeye EVET" sayfası açıldı.
BAF Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan Türklerini Ana Dilini Zorunlu Ders Olarak Okuma kampanyası çerçevesinde birleştirmeyi amaçlayan çağrı yayınladı. BAF Başkanı öteki derneklerle sivil toplum kuruluşlarını çok sert dille eleştirdi:
Bulgaristan Adalet Federasyonu, Bulgaristan Türklerinin haklarını korumak için mücadele veriyor. Peki ya öteki derneklerle sivil toplum kuruluşları nerede? Bulgaristan'da yaşayan Türklerin hakları çiğnenmesine niye kayıtsız kalıp duyarsızca davranıyorlar. Bizim asıl amacımız Bulgaristan Adalet Federasyonu'nun prestijini artırmak değil, Bulgaristan Türklerinin 'gözünü açıp' haklarını savunmak. Bundan dolayı öteki dernekler, çalışmalarımızı BAF adına değil, Bulgaristan Türkleri adına desteklemesi gerek. Çünkü o derneklerin asıl görevi Bulgaristan Türklerinin sorunları ile ilgilenmek. Bunu yerine getirmezlerse tarih onlardan hesap sorar elbet.

BAF'ın çağrısı:



Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı Sezgin Mümin'den

ÇAĞRI


   

Sayın Soydaşlar,
Ana Babalar,
Nineler Dedel,
Türk Kardeşlerim,

Dilin millet belirtisi olduğunun kesinlikle bilincindeyiz. Dil, toplumda insanların birliğini belirler. Biz Bulgaristan Türkleri, ana dilimizin unutulmasına izin verdiğimizde etnik olarak haritadan silineceğiz.   
    Seçim öncesi Ana Dilinin Zorunlu Ders Olarak Okutulması kampanyasını düzenlemiştik. Ana dilinin okutulması için çocuklarınızın en yakın okula dilekçe verme tarihi 18 Mayıs 2013'te sona erdi, ancak seçim heyecanı koltuk sevdası derken sezimiz yeterince duyuramadık.
Şu an sivil toplum kuruluşları ve Türk soylu Bulgaristan vatandaşlarının desteği ile Ana Dilinin Zorunlu Ders Olarak Okutulması kampanyası başlatıyoruz; sizlerin de desteğini bekliyoruz. Hepimiz birleşip Türklük adına Facebook'taki "Türkçeye EVET" sayfasını destekleyelim.
      Yıllar önce nelere maruz kaldığımızı da unutmayalım: zorla isim değiştirmeler, ana dili Türkçemizi konuşmayı yasaklamalar, dinȋ ibadetleri serbestçe yerine getirmeyi yasaklamalar, Rodoplarla zorla kovmalar vs. vs. Bütün bunlar başımızdan geçti, fakat şunu hep unuttuk: ana dilimizi yavaş yavaş unutursak etnik olarak kimliğimizi kaybedeceğiz.
  Çocuklarımız, çocuk hikȃyelerini hecelemeden okumakta ve kendilerini Türkçe ifade etmekte zorlanıyor, çünkü düzgün doğrü düzgün ana dili eğitimi almadılar.
  90'lı yıllardan beri velilerin beyinlerini yıkayarak çocuklarımızın Türkçeyi bildiğine ve bu dili okumalarına gerek olmadığına ikna etmeye çalıştılar.
Ortak çabalarımızla sivil toplum kuruluşumuzun ana dilini zorunlu ders olarak eğitim sistemine girmesi fikri etrafında birleştireceğine inanıyoruz, amaçlarımıza ulaşıncaya kadar demokratik taleplerimizi sürdüreceğiz, amacımıza ulaşmadan da vazgeçmeyeceğiz, hiç şüphesiz başarıya da ulaşacağız.

Sofya                                                                                               BAF Başkanı:
5 Haziran 2013                                                                                             Sezgin Mümin



Aydın Osman | T HABER